Tags

, ,


Ja, het moest er een keer van komen. Een geactualiseerd berichtje over Alf de rat. Zo vonden we hem de volgende ochtend: bewegingsloos met z´n snuitje door een gat in het gaas, de eerder gladde vacht nu vochtig en rommelig. Hij was gaan hemelen.

Buurman keek er niet van op. Stress, zei hij. Ze kunnen heel weinig hebben. Geen regen en geen kou. En afgelopen nacht heeft het geregend en was het koud.

Toch een beetje ontdaan hebben we hem begraven. Kunnen ratten zó weinig hebben? Een dag later zat er weer een rat in diezelfde val. Nee hè, een Alf de Tweede. Dorpsberaad aan de keukentafel. Wat te doen? Doodmaken? Dan wel snel en in één keer. Hoe? En wie? We kwamen tot een besluit.

Alf de Tweede ging met kooi en al de auto in en vijf kilometer verderop hebben we ‘m in een mooi weiland vrijgelaten. Opgelucht reden we naar huis. Buurman die het hoorde, schudde z’n hoofd. Toen vroeg hij, pretlichtjes in z’n ogen: jullie hebben toch wel een doek over de kooi gedaan, zodat ie de weg terug niet kan vinden?